Wycieczka 1-dniowa
Program:
- zbiórka
- wjazd kolejką gondolową na Szyndzielnie , wejście na taras widokowy
- przejazd do Wisły: spacer Bulwarem Księżycowym do centrum, Muzeum Narciarstwa, spacer Aleją Gwiazd Sportu , Muzeum Adama Małysza, Amfiteatr im Stanisława Hadyny
- przejazd pod Skocznie Adama Małysza , wejście na trybuny
- wyjazd do Wisły
- warsztaty kulinarne w Stolica Pradziadków Muzeum kuchni regionalnej w Wiśle: warsztaty kulinarne z przewodnikiem : z pieczenia placków ziemniaczanych na blasze lub z pieczenia na blasze lejoków ( naleśniki góralskie pieczone na blasze). Wejdź do naszej kuchennej izby, gdzie zobaczysz stół stolarski, przy którym stolarz robił drobne prace stolarskie i wykonywał podstawowe narzędzia. Podziwiaj umieszczone tu stroje regionalne, cieszyńskie i beskidzkie. Usiądź wygodnie przy szerokiej ławie zwanej stolicą i posmakuj, jak kiedyś przygotowywano potrawy w chatach góralskich na piecu nolepa ( wielki kamień na którym się gotowało) a potem na piecu z blachami. Będziesz mógł upiec samodzielnie placek ziemniaczany na blasze, jak również go zjeść z cukrem lub omastą. No i najważniejsze. Wszystko to dzieje się w obiekcie z autentyczną beskidzką historią. To właśnie tutaj funkcjonowała jedna z pierwszych jadłodajni w Wiśle, którą prowadziła Babcia Aniela w latach 60-tych.
- spacer po Wiśle i czas wolny
- powrót